Waarom een Digital Twin slechts het topje van de ijsberg vormt

Digital Twins zijn hot and happening en worden steeds vaker uitgebouwd voor middelgrote en grote organisaties. Maar wat is hun waarde voor bedrijven die zich voor of midden in een digitale transformatie bevinden? Gaat het om een trendy datatoepassing of heeft de digitale weergave van data een blijvende value? Mario Smit, Managing Director Heroes, zoomt in op de betekenis en de kracht van een digitale tweeling. 

Wat is een Digital Twin? 

Een Digital Twin of een digitale tweeling is een virtuele weergave van de werkelijkheid. Een Digital Twin kan ingericht worden voor tal van bedrijfscomponenten. Van processen, over projecten, tot producten: stuk voor stuk kun je ze beschikbaar maken en beheren in de vorm van een Digital Twin. Vandaag zijn het vooral grote bedrijven die er de nood aan voelen. Hoe dat komt? Zij verliezen vaker kostbare tijd bij het uitwisselen van gegevens tussen afdelingen en teams en beschikken vaak over complexe IT-structuren. Met een Digital Twin is data daarentegen altijd en overal in real time beschikbaar. Kleine organisaties zijn van nature meer wendbaar, wat een digitale replica minder cruciaal maakt. 

Hoe richt je een Digital Twin in? 

Een Digital Twin is geen op zichzelf staand gegeven. Integendeel! Het brengt een goudmijn aan informatie bij elkaar. Data die binnen een organisatie meestal al voorhanden is maar moeilijk bereikbaar. De challenge bestaat eruit deze kostbare data naar de oppervlakte te brengen en kwalitatief beschikbaar te stellen.  

Je kunt het idee van een Digital Twin daarom vergelijken met het topje van een ijsberg. Je werpt er een live blik mee op een fractie van de informatie die zich onder de zeespiegel bevindt. Dit houdt in dat er binnen een organisatie talrijke digitale tweelingen kunnen zijn die onderling met elkaar verbonden zijn. Digital Twins aan elkaar koppelen, maakt het medewerkers makkelijker om informatie op te roepen, aan te vullen en te delen. 

De (meer)waarden van een Digital Twin 

Aan de slag gaan met Digital Twins omdat ze trending zijn? Think again! Een Digital Twin is een middel en geen doel. Waarom zou jij een digitale weergave van de werkelijkheid willen hebben? Voor snellere en betere beslissingen? Om afdelingen sneller informatie te laten uitwisselen? Meer deals te sluiten, een betere klantenservice te verlenen of een snellere productie? Doordat een Digital Twin data live beschikbaar stelt in een bijna tastbare omgeving gaat er geen kostbare tijd verloren aan manuele gegevensuitwisseling tussen medewerkers onderling of interpretatie van resultaten. Bovendien zijn collega’s beter dan voordien op de hoogte van elkaars werk. Ze kunnen immers op eigen houtje de gewenste informatie nakijken of de status checken.  

Ook maakt een overkoepelend informatiesysteem het mogelijk proactief te schakelen en realistischere inschattingen te maken. Achteruitkijken naar historische gegevens, stilstaan bij de feiten, vooruitblikken naar toekomstige tendensen: triple check met een Digital Twin. Tot slot levert een digitale tweeling organisaties meestal ook een financieel voordeel op. Want wie vlot de vinger aan de pols kan houden van processen, projecten en producten werkt gerichter en dus kostenefficiënter. 

Hoe brengt Heroes Digital Twins in de praktijk? 

From scratch een data-architectuur bedenken, bouwen en beheren is een hele uitdaging. Heroes to the rescue! Wij bieden middelgrote en grote organisaties support bij het uitdenken en realiseren van Digital Twins. Wat is de vraag? Welke technologieën hebben we hiervoor nodig? Hoe gaan we het totaalplaatje gebruiksvriendelijk visualiseren? Onze experts zijn gespecialiseerd in zowel datastrategie, als data-architectuur en datadashboards. Wij coveren de hele cyclus – inclusief user experience en privacy – zodat onze klanten hun businesstargets op een efficiënte manier halen.  

Eens verder praten over Digital Twins? Mario Smit gaat er graag met je over in gesprek.

Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met snel contact met je op.


Contact Mario

‭+31 6 50 28 56 83‬
mario.smit@heroes.nl
@mario_smit

/related articles